2009-06-25

Gaivios agurkų ir žemės riešutų salotos


Ar mėgstate tailandietiškas salotas su šviežiom daržovėm, skrudintais riešutais ir įvairiausiais saldžiais-rūgščiais-sūriais-aitriais priedais, nuo kurių džiūgauja skonio receptoriai? Maharaštroje taip pat turime panašias salotas. Gaivios, paprastutės, bet gardžios salotos su traškiais žemės riešutais, kurie yra puikus kontrastas sultingam agurkui. Paskrudintos garstyčių sėklytės taip pat priduoda tarsi riešutinio skonio vieną jų perkandus, o kuminas garantuoja, kad valgyti nebus nuobodu :o)

Reikės:

2 šviežių agurkų, nuluptų ir supjaustytų plonais griežinėliais
1 mažo mėlynojo svogūno, susmulkinto
1 žaliojo čili pipiro, perpjauto išilgai, išimtoms sėklytėm ir susmulkinto
1 a.š. cukraus
1 laimo/citrinos sulčių

2 saujelių kepintų žemės riešutų
1/2 a.š. kumino sėklų
1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
lašelio ghee/aliejaus
saujelės šviežios kalendros (nebūtina), susmulkintos
druskos pagal skonį

Gaminam:

1. Į indą skirtą salotoms, sudedame supjaustytus agurkus, svogūną bei čili pipirą, užpilam šaukšteliu cukraus bei laimo/citrinos sultimis, išmaišome ir leidžiame pasimarinuoti, kol paruošime kitus ingredientus.

2. Kepintus ir išlukštentus žemės riešutus stambiai pasmulkinam. Galima riešutus suberti į maišelį ir padaužyti su kočėlu.

3. Mažoje keptuvėje įkaitiname lašelį ghee/aliejaus ir paskrudiname kumino bei garstyčių sėklas, kol garstyčių sėklos nustos spragsėti. Nebūtina, tačiau aš pirmiausia suberiu tas sėklytes ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalai.

4. Žemės riešutus ir sėklytes suberiame į indą su salotomis, pasūdome pagal skonį ir pagardiname šviežia kalendrą. Išmaišome ir ragaujam.

Skanaus!

2009-06-14

Viščiukas Cafreal


Jei lankysitės Goa, na ir jei nesate vegetarai, siūlau paragauti viščiuko Cafreal. Tai vienas gardžiųjų Goa patiekalų - kvapnus, sultingas, minkštas ir neypatingai aitrus viščiukas. Skaniausią Cafreal viščiuką teko valgyti mažame nuošaliame restoranėlyje pavadinimu "Florentine", kuris randasi Saligao gyvenvietėje. Tai paprasta paprastutė, tačiau vietinių mėgstama ir visada sausakimša užeigėlė, kurioje retai pamatysi turistų. Maistas buvo nuostabus ir be proto pigus. Ne tiktai kiekvienas laisvas staliukas būdavo akimirksniu užimamas, bet ir prie prekystalio be sustojimo buvo užsakinėjama išsinešimui.



View Larger Map

Po paskutinio vizito užsibrėžiau tikslą atrasti būtent tokį receptą, pagal kurį gamina "Florentine". O pasirodo tai nėra taip paprasta, net ir tenai besisvečiuojantys šefai nesugebėjo jo išprašyti, nes šis receptas yra didelė paslaptis. Beliko nagrinėti galybę kitų šeimininkių patiekiamų variantų ir ieškoti to, kuris būtų panašiausias. O šio patiekalo variantų yra nemažai ir kai kurie yra gana skirtingi.

Šiandien išbandžiau vieną patikusį receptą, nors ir supratau, kad tai bus kitoks, nei mano ieškomas. Akivaizdus skirtumas tas, kad "Florentine" masala yra gaminama su šveižia kalendra ir dėl to yra žalios spalvos. O šiame recepte yra naudojamos kalendros sėklos, kurios nesuteikia spalvos, bet priduoda gero skonio. Vien perskaičius receptą pradėjau jau beveik jausti nuostabų šios masalos skonį. Nesuklydau - net ir pirštukus apsilaižėm! :o)

Cafreal masalai reikės (1+ kg viščiukui):


(Pagal laikrodžio rodyklę)
5 džiovintų Kašmyro raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį/turimų pipirų aitrumą), išmirkytų vandenyje ir nuskabytais koteliais
1 v.š. kalendros sėklų (galima pakeisti malta kalendra)
1 laimo/citrinos sulčių
3 žaliųjų čili pipirų (arba pagal skonį, mažiau aitru išėmus sėklytes), nuskabytais koteliais
2 cm cinamono (galima pakeisti maltu cinamonu)
~1/4 muskato žiedo (jei neturite, galima pakeisti tarkuotu muskato riešutu)
16 juodųjų pipirų grūdelių
~1/2 nedidelės česnako galvutės, nulupti skilteles
2 cm imbiero, stambiai supjaustyto
~2 a.š. druskos (arba pagal skonį)

1. Viščiuką nuplauname, nusausiname ir įtriname citrinos sultimis bei ~1 a.š. druskos. Leidžiame pasimarinuoti, kol paruošime masalą.

2. Visus likusius prieskonius sudedame į maisto smulkintuvą, įpilame keletą šaukštų vandens ir malame, kol gausime vientisą prieskonių tyrę. Jei nesismulkins, įpilkite dar šiek tiek vandens.

3. Keliose vietose atsargiai įpjauname viščiuko odelę. Įtriname viščiuką pasiruoštais prieskoniais, nepraleidžiant vidaus bei užkišant šiek tiek masalos tarp odelės ir mėsytės. Uždengiame, dedame į šaldytuvą ir leidžiame pasimarinuoti - kuo ilgiau pamarinuosime, tuos bus skaniau. Geriausia paruošti iš vakaro ir leisti pastovėti šaldytuve per naktį ar netgi visą parą.

4. Įkaitiname orkaitę iki 200C laipsnių. Dedame viščiuką krūtinėle žemyn ant kepimo skardos, ant viršaus supilame visą inde likusią masalą ir į skardą įpilame šiek tiek sultinio/vandens. Sandariai uždengiame su folija ir pašauname į orkaitę. Su folija uždengiame tam, kad viščiukas būtų sultingas ir masala neapdegtų. Keletą kartų viščiuką atidenkite ir aplaistykite susidariusiomis sultimis. Kepimo laikas priklausys nuo viščiuko dydžio. 1 kg viščiuką kepsime maždaug 1 valandą.

5. Po maždaug vienos valandos, atidengiame viščiuką, gausiai aplaistome ir pašauname atgal į orkaitę be folijos, kad šiek tiek apkeptų odelė. Aš kepu vieną pusę 10 minučių su griliaus nustatymu, tada apverčiu ir taip pat apkepu antrąją pusę karts nuo karto gausiai aplaistant.

6. Viščiuką išimame iš orkaitės, vėl apdengiame su folija ir prieš pjaustant leidžiame pastovėti ~10 minučių, kad mėsytė būtų sultingesnė ir minkštesnė.

7. Supjaustome norimo dydžio gabaliukais ir aplaistome skardoje likusiomis sultimis. Galima patiekti su salotomis, skania duonele, ar kartu orkaitėje keptomis daržovėmis. Skaniausia valgyti su pirštukais! :o)

Jei nenorite kepti viso viščiuko, galima lygiai taip pat paruošti per pusę, į ketvirčius ar kitaip supjaustytą viščiuką, tiktai atitinkamai pareguliuokite kepimo laiką.

Jei esate laimingieji griliaus ir kiemo savininkai, taip pat marinuotą, tik supjaustytą viščiuką galite labai skaniai išsikepti ant griliaus!

Padažui galima panaudoti tiesiog kepimo skardoje likusias sultis, arba į jas įpilti šiek tiek sultino ir/ar šlakelį portveino ir pakaitinti ant viryklės, kol padažas sutirštės.

Dar keletas Goa vietelių, kur gamina skanų viščiuką Cafreal: Hotel Delmon (Panaji/Panjim) ir O'Coqueiro. Beje, "O'Coqueiro" teigia, kad tai jie išgarsino Cafreal masalą. Mano nuomone, jų viščiukas, nors ir skanus, neprilygo "Florentine".

Su šia masala taip pat galima gaminti žuvį, krevetes bei kitas jūros gėrybes.

Skanaus!

2009-06-05

Plovas su Chouriço - Goan sausage pulao


Pulao, pilau, pilaf, pilav tai troškintas ryžių patiekalas, kilęs iš Persijos ir pasklidęs Azijos, Artimųjų Rytų, Afrikos bei Pietų Amerikos šalyse. Priklausomai nuo šalies, jis gali būti gaminamas su daržovėmis, mėsa, žuvimi ar netgi vaisiais, na o Goa turi savą variantą su aitriąja dešra Chouriço. Lankydamiesi Goa niekada nepralaidžiam progos paskanauti šio pulao. Taip paruošti ryžiai išlieka birūs, bet ir netampa sausi, na o Chouriço priduoda malonaus dūmelio aromato bei aitraus paprikos skonio.

Reikės:

1,5 puodelio Basmati ryžių, nuplautų ir pamirkytų 30-60 minučių
1 vidutinio mėlynojo svogūno, smulkiai supjaustyto
1 a.š. česnako tyrelės (arba sutrinto/susmulkinto česnako)
1 a.š. imbiero tyrelės (arba sutrinto/susmulkinto imbiero)
2 vidutinių pomidorų, supjaustytų mažais kubeliais
10 cm gabalėlio Chouriço/Chorizo (pagal aitrumą ir skonį), susmulkintos
3 puodelių vandens (t.y. vandens kiekis turi būti dvigubas ryžių kiekiui)

8 gvazdikėlių
4 kardamono ankščių
2 cm cinamono lazdelės
10 juodųjų pipirų grūdelių
0,5 a.š. maltos ciberžoles

druskos pagal skonį
2 v.š. aliejaus kepimui

Gaminam:

1. Puode įkaitiname aliejų ir pirmiausia apkepiname gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną ir pipirus, kol jie paskleis aromatą (1-2 minutes).

2. Sudedame svogūnus ir kepiname, kol jie taps permatomi ir minkšti (apie 5-7 minutes). Svogūnai neturėtų ruduoti ar svilti, jei reikia, primažinkite liepsną.

3. Sudedame imbierą ir česnaką ir pakepame maišydami dar minutėlę.

4. Suberiame čiberžolę ir gerai išmaišome.

5. Sudedame pomidorus ir pakepiname, kol jie pradės minkštėti (apie 3-4 minutes).

6. Sudedame Chouriço ir pakepame dar apie dvi minutes.

7. Nupilame nuo ryžių vandenį ir ryžius sudedame į puodą. Gerai išmaišome ir pakepiname karts nuo karto pamaišydami apie 6-7 minutes.

8. Galiausiai supilame 3 puodelius vandens, palaukiame kol užvirs, įberiame druskos pagal skonį ir paskutinį kartą gerai išmaišome.

9. Sandariai uždengiame puodą, primažiname liepsną iki silpnos ir leidžiame troškintis 10 minučių neatidengdami puodo ir nemaišydami, nors ir kaip plovas gundys jus savo nuostabiu aromatu! Po 10 minučių išjungiame liepsną ir leidžiame dar pastovėti vieną dvi minutes prieš atidengiant. Ta-daaaam!

Galima patiekti su raita, indišku jogurto patiekalu. Skanaus!

2009-06-04

"Puri" - indiška duonelė


"Puri" arba "poori" tai tarsi pūsta indiška duonele valgoma su daržovėmis, sriubomis ar pagrindiniais patiekalais. O Maharaštroje ar Gudžarate, ji taip pat yra valgoma su mango vaisiausi minkštimu sumaišytu su šlakeliu grietinėlės. Skaniausia, kol šilta, ką tik pagaminta. Tada ji būna puri ir tarsi burnoje tirpstanti kelių sluoksnių duonelė. O ilgiau pastovėjusi, ji taps šiek tiek tąsesnė. Atskleisiu paslaptį: šiuos gardžius "burbuliukus" yra be galo paprasta pasigaminti!


Reikės (10 vnt.):

1 puodelio (200 ml) rupių kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
šiek tiek vandens
aliejaus gruzdinimui

Gaminam:

1. Sumaišome miltus su druska ir pradžioje įpilame apie 4-5 šaukštus vandens. Minkome pirštukais ir vis pridedam po šaukštą vandens, bet tik iki tol, kol tešla taps vienalytė. Paminkome dar apie 5 minutes, apdengiame sudrėkintu marliniu audiniu ir leidžiame pastovėti bent 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Padaliname tešlą į maždaug 10 vienodų rutulėlių. Laikykite juos uždengtus drėgnu audiniu.


3. Plonai iškočiojame tešlos rutulėlį į apvalų paplotėlį. Ant paviršiaus pabarstykite šiek tiek miltų, kad paplotėlis nepriliptų.


4. Puode įkaitinkite aliejaus gruzdinimui. Aliejaus gylis turėtų būti maždaug per pusę piršto. Norėdami patikrinti, ar aliejus yra pakankamai įkaitęs, įkiškite medinį šaukštą ir jei aplink jį pradės formuotis burbuliukai, galima gruzdinti.

5. Įmetame vieną paplotėlį į aliejų. Iš pradžių jis nuskęs vos vienai sekundėlei ir tada iškilęs į paviršių pradės pūstis. Leidžiame pirmajai pusei apkepti, kol ji švelniai paruduos ir atsargiai apverčiame. Palaukiame dar keletą sekundžių, kol apkeps ir antroji pusė. Šiek tiek panardiname paplotėlį, kad jis vienodžiau paruduotų. Atsargiai, nepradurkite.




Vien jau šita proceso dalis man yra tokia graži ir stebuklinga, kad vien dėl to verta gaminti! :o)

6. Iškepusį paplotėlį dedame ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius.


7. Ta patį pakartojame su likusiais tešlos rutulėliais. Viskas vyksta labai greitai, nes kepimas užtrunka vos poros minutėlių. Tačiau šiek tiek įgudus, galima spėti kočioti naują paplotėlį, kol ankstesnis kepa :o)

Puri su mango vaisiaus minkštimu ir grietinėle


O čia jau visi pietūs su bulvytėmis ir avinžirniais indiškai

Skanaus, kviečiu ir jus išbandyti!

2009-06-03

Bulvytės indiškai - Aloo sabji/Batata bhaji


Tai greitas pagaminti, paprastutis, bet daugelio mėgstamas bulvių patiekalas, kurį galima patiekti su indiškomis duonomis (dosa, puri) arba kaip garnyrą/daržovę su pagrindiniu patiekalu. Taip, Indijoje bulvės yra valgomos kaip daržovė ir su ryžiais, ir su duona. Jei keliausite po šiaurinę Indijos dalį, šis patiekalas vadinsis Aloo sabji (aloo = bulvė, o sabji = daržovė hindi klb.), na o Maharaštroje tai vadinama Batata bhaji (marati klb.). Šiandien pateikių vieną šio patiekalo variantų.

Reikės:

2 didelių virtų bulvių
1 žaliojo čili pipiro
1/2 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
1/2 a.š. kumino sėklų
1/2 a.š. maltos ciberžolės
1 a.š. citrinos sulčių
druskos pagal skonį
šiek tiek šviežios kalendros
aliejaus kepimui

Gaminam:

1. Virtas bulves supjaustome vidutinio dydžio kubeliais ir susmulkiname žaliąjį pipirą. Jei patiekalas yra valgomas su indiškomis duomonis, paprastai bulvės yra pjaustomos mažesniais kubeliais arba šiek tiek patrinamos kepant keptuvėje.

2. Keptuvėje įkaitiname apie vieną šaukštą aliejaus. Kad patikrinti, ar aliejus pakankamai įkaito, tiesiog įmeskite vieną kumino sėklą ir pažiūrėkite, ar pradės čirškėti. Suberiame kumino ir garstyčių sėklas ir pakepiname, kol garstyčių sėklos pradės spragsėti.

3. Suberiame maltą ciberžolę ir gerai išmaišome.

4. Sudedame bulves, čili pipirą, druskos pagal skonį, gerai išmaišome ir pakepame keletą minutėlių. Bulvės neturėtų svilti ir ruduoti, o patiekalas neturėtų gautis visiškai sausas. Jei reikia, primažinkite liepsną.

5. Įspaudžiame citrinos sulčių, išmaišome, palaukiame dar minutėlę, uždengiame keptuvę dangčiu, išjungiame liepsną ir leidžiame dar kelias minutes pastovėti. Galiausiai pagardiname šviežią kalendra.

Skanaus!

2009-06-02

Avinžirniai indiškai - Chole/Channa


Tai populiarus bei greitas ir gardus patiekalas su avinžirniais, kuris gali būti patiekiamas kaip užkandėlė su indiška duona ar, pavyzdžiui, Aloo tikki arba kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo.

Reikės (2 porcijoms):

1 puodelio virtų arba konservuotų avinžirnių
1 mažo mėlynojo svogūno, susmulkinto
1 didelio pomidoro, supjaustyto mažais kubeliais
1 žaliojo čili pipiro, perpjauto pusiau išilgai ir išimtoms sėklomis

1/2 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
3-4 gvazdikėlių
6-8 juodųjų pipirų grūdelių
1 cm cinamono lazdelės

1/2 a.š. maltos garam masalos
1/2 a.š. maltos ciberžolės
1 a.š. maltos kalendros
1/2 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų

1 a.š. citrinos sulčių/tamarindo vandens
šiek tiek šviežios kalendros, sukapotos
druskos pagal skonį
aliejau kepimui

Gaminam:

1. Jei naudosite džiovintus avinžirnius, pirmiausia juos reikės pamirkyti apie 8-10 val. ir tada virti pasūdytame vandenyje apie 40-60 minučių arba kol jie suminkštės. Virimo laikas priklausys nuo to, kiek laiko avinžirniai buvo mirkyti.

2. Keptuvėje įkaitiname vieną šaukštą aliejaus ir apkepiname garstyčių sėklas, kol jos pradės spragsėti.

3. Sudedame gvazdikėlius, cinamono lazdelę ir pipirų grūdelius ir pakepame dar minutėlę, kol išsiskirs aromatas - labai gardžiai pakvips cinamonu!

4. Sudedame svogūną ir čili pipirus ir kepame, kol svogūnas visai suminkštės ir taps permatomas. Jei svogūnas pradėtų svilti, primažinkite liepsną.

5. Sudedame visus maltus prieskonius, gerai išmaišome ir sausai pakepame apie minutę, kol išsiskirs jų aromatas.

6. Sudedame pomidorą, išmaišome ir pakepame, kol pomidoras suminkštės (apie 4 minutes).

7. Įpilame apie 1/2 puodelio vandens, palaukiame kol užvirs, sudedame avinžirnius (jie turėtų būti bent pusiau apsemti padažu), pasūdome, uždengiame puodą ir paverdame apie 8-10 minučių, kad gerai susimaišytų visi skoniai ir padažas sutirštėtų.

8. Galiausiai, įspaudžiame apie vieną šaukštelį citrinos sulčių, pagardiname šviežia kalendra ir galime patiekti ant stalo.

Skanaus!