2009-08-29

Pikantiška skrudintų kvietinių dribsnių užkandėlė - "Chivda"


"Chivda" praktiškai reiškia mišinys. Pas mus sako, kad jis tradiciškai yra kilęs iš Maharaštros ir paplitęs po Indiją įvairiausiais vardais. Nei vienoje Maharaštros šventėje, o jų yra tikrai nemažai, neapsieinama be chivda. Taip pat yra mėgstama šį mišinuką kramsnoti praalkus tarp valgių ar kaip užkandėlę prie gėrimų - tiesiog arbatėlės ar ko stipresnio. Yra galybė jo variantų - su kukurūzų dribsniais, pūstais ryžiais, suplotais ryžiais, bulvių traškučiais, lęšiais - bei pagardintų įvairiausiais prieskoniais, riešutais, džiovintoms uogos ar vaisių gabalėliais ir t.t. Tad galima pasigaminti skirtingo skonio pagal progą ir paskirtį. Atvėsintą mišinuką galima keletą mėnesių laikyti sandariame indelyje.

Šiandien pagaminau chivda variantą su kvietiniais dribsniais, tačiau galima naudoti ir kukurūzų ar ryžių dribsnius. Tiesą pasakius, daugelis mėgsta su būtent plonesniais kukurūzų dribsniais. Paprastai šis variantas būna su razinomis, tačiau aš jų nemėgstu... Kuo dar galima pagardinti: apkepintais šviežio kokoso riešuto gabalėliais, džiovintom bruknėm ar kitomis uogomis/vaisių gabalėliais, įvairiausioms sėklomis (moliūgo, saulėgrąžų, sezamų ir pan.).


Reikės:

1 puodelio kvietinių/kukurūzų dribsnių
1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
6-8 kvapiosios murėjos lapelių
1/4 puodelio žemės riešutų
1/4 puodelio anakardžių riešutų
1/4 a.š. maltos ciberžolės
1/2 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
1 laimo/citrinos sulčių
1-2 v.š cukraus
žiupsnelio druskos
1 v.š. aliejaus (arba sviesto/ghee) kepimui


Gaminam:

1. Keptuvėje arba puode įkaitiname aliejų ir suberiame juodųjų garstyčių sėklas. Palaukiame, kol jos pradės sproginėti ir sudedame kvapiosios murėjos lapelius. Apkepame vos minutėlę ir suberiame maltą ciberžolę, gerai išmaišome ir pakepame dar minutėlę, kol atsiskleis ir susimaišys prieskonių skoniai.

2. Suberiame riešutus ir apkepame pamaišydami, kol jie pradės skrusti. Jei naudojate kitokias sėklas ar džiovintas uogas, jas taip pat suberkite šiame žingsnyje ir apkepinkite.

3. Suberiame maltus čili pipirus, gerai išmaišome, pakepame minutėlę ir supilame citrinos sultis. Pasūdome pagal skonį.

4. Suberiame dribsnius bei cukrų ir gerai išmaišome, kad dribsniai pilnai pasidengtų prieskoniais. Jei dribsniai jau buvo pasaldinti, nenaudokite cukraus arba dėkite jo mažiau. Paragaujame ar pakanka sūrumo, saldumo, rūgštelės bei aitrumo. Jei naudosite plonesnius ir trapesnius dribsnius, tuojau pat nukaiskite keptuvę. Tačiau jei naudosite traškesnius kvietinius dribsnius, sausai pakepinkite dar porą minutėlių vis pamaišydami.

5. Palaukiame kol atvės ir sudedame į sandarų indeli.

Skanaus!

2009-08-19

Mėtų-kalendrų pagardas su jogurtu - "Pudina Chutney"


Tai yra basic receptas iš "Indiška virtuvė 101" kategorijos. Bet kurioje užkandinėje Indijoje užsisakę gruzdintų valgių ar kebabų kartu gausite ir keletą pagardų. Vienas jų tikrai bus mėtų-kalendrų chutney. Šis gaivus žalias pagardas labai tinka su bet kokiais kepsneliais, šašlykais, užkandėlėm kaip samosos, aloo tikki ir pan. "Pudina" reiškia mėtos hindi kalboje. Taip pat šis pagardas yra vadinamas "dhania-pudina chutney" ("dhania" reiškia kalendra hindi klb.).

Reikės

saujos šviežios kalendros
pusė saujos šviežių mėtų lapelių
1 žaliojo čili pipiro, perpjauto išilgai ir išimtom sėklytėm
<1 a.š. cukraus
1 v.š. citrinos/laimo sulčių
žiupsnelio druskos
2-3 v.š. natūralaus jogurto

1. Kalendrą, mėtas, čili pipirą, cukrų, druską ir citrinos sultis sumalame su blenderiu. Jei reikia, įpilame šlakelį vandens.

2. Atskirame indelyje išplakame jogurtą.

3. Sudedame sumaltą kalendros ir mėtų masę į jogurtą ir gerai išmaišome.

Skanaus!

Nors man labai skanus šis basic variantas, yra daugybė galimų variantų: su mėlynuoju svogūnu, česnaku bei imbieru, šviežiu kokosu, keičiant kalendros ir mėtų proporcijas, naudojant tamarindą vietoj citrinos ir t.t. Taip pat šį pagardą galima pateikti be jogurto.

2009-08-12

Manų kruopų chalva - "Rava halwa"


"Rava" reiškia manų kruopos hindi kalboje, o taip pat šis patiekalas yra vadinamas "suji ka halwa", "rava kesari" arba "sheera" (pastarasis marati kalboje).

Šį kartą pagaminau tiesiog su skrudintais riešutais, tačiau yra galybė skanių variantų: su banano ar mango gabalėliais, razinomis, rožių vandeniu, šafranu serbentais, mėlynėmis ir kt. pagal fantaziją.

Reikės: (puodelis 200 ml talpos)

1 puodelio manų kruopų
~1/3 puodelio riešutų (naudojau anakardžių)
100 ml ghee arba sviesto, ištirpinto (aš dėjau mažiau)
~1/2 puodelio cukraus arba pagal skonį
400 ml šalto pieno
4 kardamono ankščių sėklyčių, sumaltų
"ant šaukštelio galo" tarkuoto muškato riešuto

1. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitiname 50 ml sviesto arba ghee (kaip pasigaminti ghee gražiai aprašiusi Vilma). Suberiame riešutus ir apskrudiname. Įšimame riešutus ir atidedame į šalį. Jei gaminsite su razinomis, kartu apkepinkite ir jas.

2. Į ta patį sviestą/ghee, kuriame kepė riešutai, suberiame manų kruopas ir gerai išmaišome. Apkepiname ant vidutinės ugnies kartais pamaišant, kol kruopos pradės švelniai ruduoti ir paskleis aromatą. Labai svarbu nepasiskubinti šiame žingsnyje ir gerai apskrudinti manų kuopas, bet ir nesudeginti.

3. Įpilame 1/4 puodelio vandens ir gerai išmaišome. Paverdame apie 2-3 minutes ir suberiame cukrų, vėl gerai išmaišome.

4. Nukaičiame puodą ir supilame šaltą pieną. Gražiname puodą ant ugnies ir dabar jau pastoviai maišome, kad nesusidarytų gumulėliai. Kai pienas užkais, pamažu supilame likusį svietą/ghee, suberiame maltas kardamono sėklas ir tarkuotą muškato reišutą ir toliau maišom apie porą minučių, kol chalva staiga sutirštės - taps sausa, bet dar išliks minkšta ir tokia tarsi aksominė. Nukaičiame puodą.

5. Apibarstome skrudintais riešutais (ar kitomis gėrybėmis) ir pateikiame šiltą. Na o jei gaminote iš anksčiau, pašildykite prieš pat pateikiant ant stalo.

Skanaus!

2009-08-09

Saldaus pieno sūris su špinatais - "Palak Paneer"


Tai labai paprastas ir greitas pagaminti, tačiau labai gardus bei neapsunkinantis patiekalas su "paneer" (saldaus pieno sūriu) ir špinatų padažu. "Palak" reiškia špinatai hindi kalboje. Patiekalai su špinatais yra skaniausi, kai nėra naudojama per daug prieskonių ar žolelių bei kai jie nėra ilgai verdami. Ilgai verdant, špinatai ne tiktai praras skonį, bet ir nuostabią skaisčiai žalią spalvą. "Paneer"/saldaus pieno sūrio gabalėlius galima trumpai apkepinti karštame aliejuje, kol jie taps auksinės spalvos, prieš dedant į patiekalą arba tiesiog naudoti šviežią. Kaip pasigaminti "paneer" labai gražiai aprašiusi yra Sparnuotis čia :o)

~500 g šviežių špinatų, nuskabytais koteliais ir nuplautų
1-2 žaliųjų čili pipirų, perpjautų išilgai, išimtoms sėklytėm ir susmulkintų
200 g "panyro" (saldaus pieno sūrio), supjaustyto vidutinio dydžio kubeliais
5-6 česnako skiltelių, susmulkintų
1/2 a.š. kumino sėklų
2-3 v.š. grietinėlės
1 v.š. laimo/citrinos sulčių
druskos pagal skonį

1. Užviriname puodą vandens, pasūdome ir neilgiau nei 2 minutes apverdame špinatus. Nupilame karštą vandenį ir perpilame špinatus šaltu vandeniu.

2. Sudedame apvirtus špinatus ir čili pipirus į blenderį ir sumalame iki vientisos tyrelės.


3. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitiname apie šaukštą aliejaus ir pirmiausiai apskrudiname kuminą, kol jis pradės ruduoti. Tada sudedame česnaką ir pakepame dar minutėlę.

4. Supilame špinatus, jei reikia, įpilame šiek tiek vandens, pasūdome ir gerai išmaišome. Kai tik pradės virti, sudedame "panyro" gabalėlius ir paverdame minutėlę.

5. Supilame laimo/citrinos sultis, išmaišome ir galiausia supilame grietinėlę. Grietinėlės galima pilti šiek tiek mažiau ar daugiau pagal skonį. Nukaičiame puodą ir patiekiame kol šiltas. Labai skanu su indiškomis duonomis, bet galima patiekti ir su ryžiais.

Skanaus!

2009-08-05

Žalių mango vaisių gėrimas - "Kairi Panna"


Tai Maharaštros gėrimas, kuris yra ypatingai mėgstamas per karščius. Daugiau rūgštus nei saldus, pagardintas kardamonu -- nuostabiai gaivinantis. "Kairi" reiškia žalias mango vaisius marati kalba, tačiau jus puikiai supras ir tik pasakius "panna" arba "panha". Tiesa, pirmą kartą paragavus ne visiems jis patinka, o aš jį pamėgau nuo tada, kai pirmą kartą paragavau būtent namuose pagaminto. Šiam gėrimui reikia kuo mažiau prinokusių mango vaisių, kurie priduoda stiprios, žaliems mango vaisiams būdingos, rūgštelės. Kadangi paruošiamieji darbai šiek tiek užtrunka, galima pasigaminti didesnį kiekį paruoštuko ir jį laikyti šaldytuve apie mėnesį. Būtent tai šiandien ir padariau.


Reikės

4 žalių mango vaisių
8-10 kardamono ankščių sėklyčių, sumaltų
1/2+ puodelio cukraus* arba tiršto sirupo
žiupsnelio šafrano, užpilto šlakeliu karšto vandens (nebūtina, jei neturite)
~1/2 a.š. druskos

šalto vandens ir daug ledo kubelių prieš pat patiekiant

1. Pirmiausia reikia išvirti mango vaisius. Sudedame juos su visa odele į verdantį vandenį ir paverdame 20-30 minučių, kol jie visiškai suminkštės. Virimo laikas priklausys nuo to, kiek prinokę yra vaisiai. Tiesiog patikrinkite su šakute ar vaisius yra minkštas. Atvėsiname tiek, kad galėtume prisiliesti.

2. Apsiginkluojame šakute, plonu aštriu peiliu bei šaukštu ir išgramdome visą minkštimą. Sudedame į blenderį.


3. Suberiame cukrų (arba supilame sirupą), maltą karadmoną, supilame šafraną su visu auksine spalva nusidažiusiu vandeniu, įberiame žiupsnelį druskos. Cukraus kiekis priklausys nuo mango vaisiaus rūgštumo bei jūsų skonio. Viską gerai sumalame. Perdedame į indelį ir pastatome į šaldytuvą, kad atvėstų. Iš tokio kiekio man gavosi pusė litro paruoštuko.


4. Prieš pat patiekiant, į stiklinę dedame maždaug 3 valgomus šaukštus mango minkštimo ir užpilame šaltu vandeniu. Gerai išmaišome, paragaujam, jei reikia įpilame dar sirupo ar įdedame daugiau mango minkštimo ir sudedame ledo kubelius. Gaivinamės!



Keletas gėrimo pateikimo variantų: nors man šis gėrimas yra skanus ir vien su kardamonu, prieš pat patiekiant galima pagardinti maltais juodaisiais pipirais, tarkuotu muskatu arba maltu kuminu. Na o mūsų special variantas vakarėliui -- kokteilis su degtine ir aitriais pipirais! ;o)

*Šį kartą vietoj baltojo cukraus naudojau dovanų gautą tradicinį nerafinuotą cukranendrių cukrų vadinamą "jaggery" (arba "jaggeree", "gur"), panašų į tą iš Vikipedijos pasiskolintoje nuotraukoje. Jis priduoda savotiško skonio saldiems patiekalams, bet taip pat yra naudojamas sriuboms (rasam), patiekalams su lęšiais (dal, sambar), o ypač vaikai mėgsta sučiulpti jo gabalėlį vietoj saldainio, suaugę - su popiečio arbatėle. Ajurvedos medicinoje "jaggery" yra naudojamas vaistams gerklės bei plaučių ligoms gydyti. Gandhi manė, kad "jaggery" yra sveikesnis už baltąjį cukrų, nes jis yra lėčiau pasisavinimas ir rekomendavo jį sveikai mitybai. "Jaggery" yra gausus geležies ir mineralinių druskų, taip pat jo apdirbimo procese nėra naudojami chemikalai. Tai vat :o)